Šteniatka

Už dlho sa diskutuje o tom, či zverejňovať jednotlivé vrhy a ponúkať šteňatá na našich stránkach. Keďže tieto stránky sú veľmi často navštevované a noví záujemcovia o leonbergerov často márne hľadali informácie o šteniatkach, sprevádzkovali sme túto novú stránku o vrhoch v našom klube. Táto stránka si berie za úlohu informovať o aktuálnych šteňatách, plánovaných vrhoch a vedie históriu vrhov  leonbergerov na SR.

Budete tu nachádzať ako implementované (ohlásené) krytia, tak aj preukázateľne gravidné suky po sonografii a v prvom rade ponuku aktuálnych vrhov šteniat na predaj. Začíname uverejnením základných informácií a ak by ste mal niekto záujem o prípadné doplnenie kontaktu, ďalších informácií, fotiek, či odkazu na súkromné webové stránky, všetko je možné. Kontaktujte webmastera na adrese leonberger@leonbeger.sk a po dohode uverejníme. Však neznamená to, že by sa majitelia sučiek nemali starať o inzerciu v iných médiách. Informácie pre tieto stránky zatiaľ čerpáme od poradcu chovu, ale dúfame, že sa nám podarí sprevádzkovať funkčný mechanizmus o prenose informácií. Predovšetkým by sa o to mali zaujímať majitelia sučiek.

Pomocné informácie a rady pre chov sa nachádzajú na odkaze " Chovateľská poradňa ".

V poslednej dobe sa stalo niekoľko prípadov, kedy si noví majitelia zadovážili leonbergera bez preukazu pôvodu a následne museli riešiť  nielen zdravotné problémy šteňaťa, ale aj nezáujem a neochotu " chovateľa " vyjsť majiteľovi v ústrety. SLK upozorňuje záujemcov o kúpu psa bez preukazu pôvodu, že často dochádza k veľmi problematickému rokovaniu zo strany tzv. "chovateľa" k novému majiteľovi, často nie sú šteňatá ošetrené predpísaným odčerveniami a vakcináciou, často pochádzajú z nevyhovujúceho chovateľského prostredia. Chov leonbergera bez preukazu pôvodu sa nezlučuje s chovateľskou etikou  SLK a je výslovne zakázaný  Chovateľským a zápisným poriadkom klubu.

Chovatelia leonbergerov s preukazom pôvodu sú povinní dodržiavať pri svojej chovateľskej činnosti predovšetkým zákon a Chovateľský a zápisný poriadok klubu. Pretože chovatelia leonbergerov bez preukazu pôvodu nie sú členmi SLK a ani nemaju podpísanú chovateľskú zmluvu s SLK, nemôže SLK ich chovateľskú činnosť a chovateľské prostredie žiadnym spôsobom ovplyvniť.

Odporúčame novým záujemcom o šteňa leonbergera, aby si vyberali zásadne jedinca s preukazom pôvodu z chovateľských staníc, u ktorých je povinná kontrola vrhu poradcom chovu.