2.časť - Kupujeme šteniatko

Po zrelej úvahe ste sa rozhodli zaobstarať si psa. A po dôkladnom štúdiu príslušnej literatúry sa vám už dokonca podarilo nájsť svoje "plemeno snov". Už je to jasné : prajete si šteňa plemena X. A to okamžite. Avšak už slovkom "okamžite" redukujete svoju možnosť nájsť ideálneho partnera pre najbližšie roky. Pretože v tom prípade ste nútení voliť z pokiaľ možno vzácnych plemien, ktoré sú práve teraz na odobratie.

Pritom najdôležitejším predpokladom pre trvalý harmonický spoločný život je objaviť správne šteňa u správneho chovateľa. A oboje nájdete len keď tomu budete venovať veľa času. Čo odlišuje zodpovedného chovateľa od jeho neserióznych kolegov?

Doma vás prijme s otvorenou náručou, a to viackrát a na dlhšiu dobu. Nikdy vás nebude k rozhodnutiu nútiť alebo vás dokonca vydierať ( "inak ho dám niekomu inému" ). Pozná svoje šteňatá menom, vie o ich vlastnostiach, je hrdý na matku a prezentuje ju rovnako ako šteňatá. Je kedykoľvek ochotný ukázať vám "papiere" matky i jej potomstva ( pozn. prekl . Pokiaľ už boli vystavené, čo u nás v praxi bohužiaľ býva oveľa neskôr, ako je dátum odberu šteniat). Jeho psy sa voči nemu správajú nebojácne, dôverčivo a hravo.

Chovné zariadenie je čisté a svetlé, na pôrodnici je síce vidieť, že sa používala, ale inak vyzerá bezchybne, štvornohí obyvatelia sú zvyknutí na ľudské návštevy a reagujú ľahostajne alebo priateľsky, ale nikdy sa strachom.

Psia matka môže vyzerať opotrebovane, ale nie choro. Šteňatá majú byť čulé a zvedavé a rozhodne nesmú pôsobiť apaticky.

Hrdý chovateľ sa vás dopodrobna vypytuje na všetko možné, snaží sa otestovať, či by ste boli vhodnými vlastníkmi pre jeho psa. Nie je ochotný vydať šteňa skôr ako po prvom očkovaní, a odovzdá vám platné očkovacie preukazy.

Trpezlivo zodpovie vaše otázky ohľadom kŕmenia, odchovu, starostlivosť a sám od seba vám dá tipy, čo sa týka výcviku.

Vezme si od vás adresu a je pripravený s vami spoločne riešiť problémy, ktoré sa prípadne v budúcnosti vyskytnú. Možno vám dokonca odporučí veterinárneho lekára, klub alebo vhodnú psiu školu.

Takého ideálneho chovateľa asi nenájdete hneď za prvým rohom. Možno býva od vás veľmi ďaleko a tiež práve nemusí mať šteňatá. Ale viac ako desať rokov budúceho šťastia by vám už malo stáť za intenzívne hľadanie a trochu trpezlivosti .